Mi az alvázszám?

Mi az alvázszám és hol található?

Az alvázszám, más néven járműazonosító szám (VIN, Vehicle Identification Number), egy egyedi kód, amelyet minden legyártott jármű kap a gyártás során. Az alvázszám többnyire az autó vagy motor vázszerkezetén található, de megtalálható a regisztrációs okmányokban és az autópapírokon is. Az alvázszám általában 17 karakterből áll, és különböző információkat kódol, mint például a jármű gyártási helyét, gyártási évét, gyártó cégét, modellt, motor típusát és egyéb azonosító információkat. Az alvázszám segíti az autók és motorok nyomon követését, azonosítását és dokumentálását a gyártástól kezdve a forgalomba helyezésig és tovább. Továbbá, az alvázszám alapján végzett ellenőrzés segíthet az autó vagy motor előéletének feltárásában, mint például balesetek, visszahívások vagy tulajdonosváltások. Mint egyedi azonosító, megkönnyíti a pontos alkatrészek rendelését szervizeléskor, vagy káreset után.

Hogyan épül fel az alvázszám?

Mivel az alvázszám egy meghatározott szerkezetű karakterlánc, ezért szabályok szerint épül fel. Általában 17 karakterből áll, de vannak olyan régebbi járművek, amelyek alvázszáma több vagy kevesebb karakterből is állhat.

Hatósági alvázszám felépítése

Az alvázszám szerkezete az alábbi részekből áll:

Országszám (1. karakter): Az első karakter az autó gyártásának országát vagy régióját jelöli meg egy speciális kóddal. Például az "1" az Egyesült Államokat jelenti, a "J" pedig Japánt, az “X” pedig Magyarországot. Több ország esetében a következő két karakterrel együtt fejthető meg  az ország pontosan.

Gyártó kód (2-3. karakter): Az alvázszám következő két karaktere a gyártót azonosítja. Ez a kód eltérő minden gyártó esetében.

Jármű típusa és jellemzői (4-8. karakter): Az alvázszám ezen része tartalmazza a jármű típusát, karosszéria stílusát, motortípust, ülésszámot és más jellemzőket.

Ellenőrzőjel (9. karakter): Ez a karakter ellenőrzi az alvázszám helyességét és bizonyos matematikai formulák alapján kerül kiszámításra.

Gyártási év (10. karakter): Az alvázszám következő karaktere az autó gyártási évét jelzi.

Gyártási hely (11. karakter): Ez a karakter az autó gyártási helyét jelöli meg, például egy konkrét gyár vagy telephely.

Sorozatszám (12-17. karakter): Az alvázszám utolsó hat karaktere egyedi sorozatszámot tartalmaz, amely az adott jármű azonosítására szolgál a gyártósorban.

Bár az alvázszám struktúrája nemzetközi szabványon alapul, a pontos karakterek és jelentések országonként és gyártótól függően változhatnak.

Alvázszám eltérések

A különböző gyártók alvázszám-struktúrája azonban eltérő lehet, és az eltérések az adott gyártó, az ország vagy a jármű típusa szerint alakulhatnak. Néhány gyártó az alvázszámokat saját belső rendszereik szerint alakítja ki, ami eltérhet más gyártók gyakorlatától.

Az alvázszámok struktúrájában általában a következő különbségek figyelhetők meg:

Hossz és karakterek száma: Az alvázszámok hossza és a karakterek száma gyártónként változhat. Egyes gyártók rövidebb vagy hosszabb alvázszámot használhatnak.

Gyártói kódok: A gyártók rendszerint speciális kódokat alkalmaznak az alvázszámokban, amelyek azonosítják őket. Ez lehet egy vagy több karakterből álló jelölés.

Gyártási év: Az alvázszámokban gyakran szerepel a gyártási év jelölése. Ezt általában numerikus vagy betűs karakterek jelölik.

Modell- és verzióinformációk: Az alvázszámokban lehetnek olyan részek vagy karakterek, amelyek információt tartalmaznak a jármű modelljéről, verziójáról vagy variánsáról.

Sorozatszámok: Egyes gyártók sorozatszámokat is használhatnak az alvázszámokban, amelyek egyedi azonosítót jelentenek.

Az alvázszám-struktúra minden gyártó esetében egyedi lehet, de változhat akár a különböző járműtípusok és modellek között is. Alvázszám dekódoló adatbázisok segítségével azonban többnyire lehet azonosítani a gyártókat és megfejteni az alvázszámok részleteit.

Alvázszám dekódoló weboldalak

Az alábbi weboldalak lehetővé teszik az alvázszámok dekódolását, így információt szerezhetünk az adott jármű gyártási adatairól, műszaki adatokról, motorteljesítményről vagy felszereltségről. Fontos megjegyezni, hogy az adatok megbízhatósága változó lehet, ezért mindig ajánlott több forrásból is ellenőrizni az eredményeket.

vindecoderz.com
coceurope.eu

Gyártók saját alvázszám-megfejtési lehetőségei

Az alábbiakban néhány járműgyártói weboldalt gyűjtöttünk össze, ahol lehetőség van az adott márka alvázszámainak megfejtésére:

BMW logo
BMW
Mercedes logo
Mercedes-Benz
Audi logo
Audi
Volkswagen
Ford logo
Ford
Renault logo
Renault
Peugeot
toyota logo
Toyota
Nissan logo
Nissan
Hyundai logo
Hyundai
KIA logo
KIA

Ezek a weboldalak a gyártók részben/egészben hivatalos oldalai, amelyek lehetőséget biztosítanak az alvázszámok dekódolására és az adott márka járműveinek azonosítására. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes gyártók esetében az alvázszám-dekódolás külön regisztrációt vagy a járműtulajdonosi adatok megadását igényelheti.